ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ -ΠΡΟΛΗΨΗ» 2020 – 2022

Διευθυντής: Καθηγητής Β. Παπαζιώγας
Αναπληρωτής Διευθυντής: Αναπληρωτής Καθηγητής Ι. Κουτελιδάκης
Μέλη Συντονιστικής Επιτροπής:
Απόστολος Καμπαρούδης, Καθηγητής
Γεώργιος Ζαχαριουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής
Γρηγόριος Χατζημαυρουδής, Αναπληρωτής Καθηγητής

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2020
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο σχεδιασμός του ΠΜΣ με τίτλο «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» βασίζεται στην συνεκτίμηση των αναγκών και του προσανατολισμού των επαγγελματιών υγείας για εξειδίκευση στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο. Οι Χειρουργικές Λοιμώξεις αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία λοιμώξεων και αφορούν όλες εκείνες της παθολογικές και λοιμώδεις καταστάσεις που είτε οδηγούνται σε χειρουργική αντιμετώπιση, είτε προκύπτουν από κάθε είδους χειρουργική επέμβαση.
Μεγάλος εχθρός για τους ασθενείς αλλά και τους επαγγελματίες υγείας αποτελούν οι χειρουργικές λοιμώξεις που αναγνωρίζονται διεθνώς ως η πιο σοβαρή αιτία επιπλοκών και θανάτων μετά από μία εγχείρηση. Υπολογίζεται ότι ένας στους δύο θανάτους ασθενών ύστερα από εγχείρηση οφείλεται σε λοιμώξεις με πιο «επικίνδυνες» την πνευμονία και τη σηψαιμία.
Η συχνότητα των μετεγχειρητικών λοιμώξεων κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 5% των ασθενών. Μία μετεγχειρητική λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί από 48 ώρες έως και ένα μήνα μετά την επέμβαση, ενώ σε σπανιότερες περιπτώσεις ακόμα και μετά 1 – 2 χρόνια. Την ευθύνη για την εμφάνιση μετεγχειρητικών λοιμώξεων μοιράζονται από κοινού το νοσοκομείο (συνθήκες υγιεινής) και ο ασθενής.
Οι γνώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις χειρουργικές λοιμώξεις δεν μπορεί σήμερα να θεωρούνται πεδίο ενασχόλησης των «ειδικών». Όλοι οι χειρουργοί και γενικότερα οι κλινικοί ιατροί και οι μικροβιολόγοι έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι εξειδικευμένοι λοιμωξιολόγοι, ιδιαίτερα στον χώρο των χειρουργικών ειδικοτήτων, δεν είναι πολλοί και σκοπός του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει όλους εκείνους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με το χειρουργικό ασθενή, να αντιμετωπίζουν ορθά την μετεγχειρητική πορεία της υγείας του.

Βασίλειος Παπαζιώγας
Καθηγητής Χειρουργικής Α.Π.Θ.
Διευθυντής Β΄Χειρουργικής Κλινικής Α.Π.Θ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ( ΠΜΣ ) «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ -ΠΡΟΛΗΨΗ»

Οι Χειρουργικές Λοιμώξεις περιλαμβάνουν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  •  Λομώξεις Χειρουργικού Πεδίου
  •  Ενδοκοιλιακές Λοιμώξεις, Περιτονιτιδες και Σήψη
  •  Μετεγχειρητικές Ενδοκοιλιακές Λοιμώξεις
  •  Μετεγχειρητικές Συστηματικές Λομώξεις
  •  Λοιμώξεις Μαλακών Μορίων
  •  Λοιμώξεις Ξένων Σωμάτων
  •  Μεθόδους Πρόληψης των Χειρουργικών Λοιμώξεων
  •  Περιεγχειρητική Χημειοπροφύλαξη και ορθή χρήση των αντιβιοτικών στις Χειρουργικές
  • Επεμβάσεις

Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. με τίτλο «Χειρουργικές Λοιμώξεις – Διάγνωση – Θεραπεία – Πρόληψη» εκπαιδεύονται στα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα:

  1. Διάγνωση των χειρουργικών λοιμώξεων,
  2. Εκπαίδευση στην παθοφυσιολογία των χειρουργικών λοιμώξεων,
  3. Χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης των χειρουργικών λοιμώξεων,
  4. Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών σύμφωνα με τους κανόνες που τηρούνται παγκοσμίως και κυρίως για την περιεγχειρητική χρήση αυτών,
  5.  Χρήση των νέων αντιμικροβιακών παραγόντων και τεχνικές τοπικής χορήγησης,
  6.  Ορθολογιστική χρήση των ξένων σωμάτων προς αποφυγή λοιμώξεων και αντιμετώπιση αυτών,
  7.  Συσχέτιση μικροβιώματος με τη λοίμωξη του χειρουργικού πεδίου,
  8.  Σύγχρονες ερευνητικές προσεγγίσεις

Οι επιμέρους στόχοι λειτουργίας του Π.Μ.Σ. αποσκοπούν:

  1. Στη διαμόρφωση ενός ενισχυμένου πλαισίου συνεργασίας με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  2. Στην προβολή του ερευνητικού έργου των φοιτητών/τριών σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, στα οποία οι φοιτητές/τριες θα καλούνται να παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες.
  3. Στην προσέλκυση υποψηφίων εισακτέων από άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η διάρκεια φοίτησης είναι ίση με τρία εξάμηνα ( σύνολο κύκλου σπουδών ). Ο αριθμός των φοιτητών που δύνανται να εκπαιδευτούν είναι κατά ανώτερο όριο 40 φοιτητές ανά κύκλο σπουδών. Γίνονται δεκτοί προς φοίτηση απόφοιτοι της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής, ιδρυμάτων:

  • Ιατρικής
  • Κτηνιατρικής
  • Φαρμακευτικής
  • Βιολογίας

ΝοσηλευτικήςΗ επιλογή μεταξύ των υποψηφίων γίνεται μετά από συνέντευξη από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Τα μέλη διαμορφώνουν για κάθε υποψήφιο βαθμολογία σε κλίμακα από 0 ως 120. Στη βαθμολογία λαμβάνονται υπόψη:
α) Ο βαθμός πτυχίου (πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 1, μέγιστο 10 μόρια)
β) Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές (μεταπτυχιακός τίτλος 3 μόρια, κατοχή διδακτορικού τίτλου 7 μόρια, μέγιστο 10 μόρια)
γ) Η προφορική συνέντευξη (μέγιστο 30 μόρια). Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία των υποψηφίων, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τα συναφή επιστημονικά ενδιαφέροντα.
δ) Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια (μέγιστο 5 μόρια, 1 μόριο/ανακοίνωση)
ε) Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια (μέγιστο 10 μόρια, 2 μόρια/ανά ανακοίνωση)
στ) Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά (5 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 15 μόρια)
ζ) Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (10 μόρια/δημοσίευση, μέγιστο 30 μόρια)
η) Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα (5 μόρια/ανά πρόγραμμα, μέγιστο 15 μόρια)
θ) Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία (3 μόρια/έτος, μέγιστο 15 μόρια)
ι) Η γνώση της ξένης γλώσσας, επιπέδου Β2 επτά μόρια (7), επιπέδου Γ1 οκτώ μόρια (8), επιπέδου Γ2 εννέα (9) μόρια, ως μητρική ή απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο δέκα μόρια (10), μέγιστο τα δέκα (10) μόρια.

ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Ως γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος ορίζεται η ελληνική, ενώ ως γλώσσα εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ

Η μελλοντική ωφέλεια για τους απόφοιτους είναι:
Ιατροί: Η κατοχή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο εξέλιξης για όσους ιατρούς επιθυμούν να εξειδικευθούν στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων. Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΔΜΣ στα δικαιολογητικά υποψηφιότητας για Νοσοκομειακή θέση εργασίας Γενικής Χειρουργικής ή για θέσεις εργασίας που απαιτούν απόδειξη ικανής γνώσης στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων. Όσοι ιατροί́ επιθυμούν να εξελιχθούν ακαδημαϊκά μπορούν μέσα από το ΠΜΣ «Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων» να εκπονήσουν εργασία και να έχουν μελλοντική ευκαιρία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής (ίδε και κεφάλαιο δομής ΠΜΣ). Πιο συγκεκριμένα, όσοι ιατροί ολοκληρώσουν το ΠΜΣ μέσω εκπόνησης ερευνητικής διπλωματικής εργασίας δικαιούνται, εφόσον επιθυμούν, να ξεκινήσουν την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ με επιβλέποντα διδάσκοντα του ΠΜΣ.
Νοσηλευτές: Η κατοχή του ΔΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο εξέλιξης για όσους νοσηλευτές επιθυμούν να εξειδικευθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που αφορούν χειρουργικούς ασθενείς και γενικότερα στις λοιμώξεις. Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΔΜΣ στα δικαιολογητικά υποψηφιότητας για Νοσοκομειακή θέση εργασίας Νοσηλευτή Χειρουργείου ή Χειρουργικού τμήματος και στην κατάληψη θέσης που αφορά Επιτροπή Λοιμώξεων Νοσοκομείου ή άλλου Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Όσοι επιθυμούν να εξελιχθούν ακαδημαϊκά μπορούν μέσα από το ΠΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» να εκπονήσουν εργασία και να έχουν μελλοντική ευκαιρία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.
Φαρμακοποιοί: Η κατοχή του ΔΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο εξέλιξης για όσους φαρμακοποιούς επιθυμούν να εξειδικευθούν στη θεραπεία Χειρουργικών Λοιμώξεων. Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΔΜΣ στα δικαιολογητικά υποψηφιότητας για Νοσοκομειακή θέση σε Επιτροπή Λοιμώξεων Νοσοκομείου ή άλλου Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Όσοι επιθυμούν να εξελιχθούν ακαδημαϊκά μπορούν μέσα από το ΠΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» να εκπονήσουν εργασία και να έχουν μελλοντική ευκαιρία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.
Βιολόγοι/Κτηνίατροι: Η κατοχή του ΔΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο εξέλιξης για όσους βιολόγους και κτηνιάτρους επιθυμούν να εξειδικευθούν στην Κλινική Λοιμωξιολογία. Οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ΔΜΣ στα δικαιολογητικά για θέσεις εργασίας με ανάλογες δεξιότητες. Όσοι επιθυμούν να εξελιχθούν ακαδημαϊκά μπορούν μέσα από το ΠΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη» να εκπονήσουν εργασία και να έχουν μελλοντική ευκαιρία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του προτεινόμενου ΠΜΣ, ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Οι μεταπτυχιακοί/κές φοιτητές/τριες του ΠΜΣ απαιτείται να συμπληρώσουν ενενήντα (90 ) πιστωτικές μονάδες (ECTS), ως εξής:

  • Εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS) από την επιτυχή φοίτηση στα προσφερόμενα μαθήματα του πρώτου και δευτέρου εξαμήνου.
  • Τριάντα (30)πιστωτικές μονάδες (ECTS) από το σχεδιασμό, εκπόνηση, συγγραφή και επιτυχή παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

ΠΜΣ «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη

Α΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

Διδακτικές ώρες/ εβδομάδα

ECTS

Διδάσκοντες (ενδεικτικά)

  1. Διάγνωση και Παθογένεια των Χειρουργικών Λοιμώξεων

2

5

Κουτελιδάκης Ι. Σ. Μεταλλίδης

  1. Λοίμωξη χειρουργικού πεδίου

2

5

Καμπαρούδης Α., Χατζημαυρουδής Γ.

  1. Ενδοκοιλιακές και Μετεγχειρητικές Λοιμώξεις

2

5

Παπαζιώγας Β., Μπαλλάς Κ.

  1. Σηπτικό Σύνδρομο

2

5

Ματζώρος Ι., Ζαχαριουδάκης Γ.

  1. Περιτονίτιδα

2

5

Καμπαρούδης Α., Ζαχαριουδάκης Γ.

  1. Ορθή χρήση αντιβιοτικών

2

5

Μεταλλίδης Σ., Κιουμής Ι.

Σύνολο

12

30

Β΄ Εξάμηνο

Μαθήματα Υποχρεωτικά

Διδ. Ώρες/ανά εβδομάδα

ECTS

Διδάσκοντες (ενδεικτικά)

  1. Λοιμώξεις μαλακών μορίων

2

5

Κουτελιδάκης Ι., Γαλάνης Ι.

  1. Νεκρωτικές Λοιμώξεις

2

5

Γαλάνης Ι., Χατζημαυρουδής Γ.

  1. Περιεγχειρητική Χημειοπροφύλαξη

1

2,5

Καμπαρούδης Α., Μεταλλίδης Σ.

  1. Λοιμώξεις ξένων σωμάτων

2

5

Χατζημαυρουδής Γ., Πιτούλιας Γ.

  1. Συστηματικές Χειρουργικές Λοιμώξεις

1

2,5

Κουτελιδάκης Ι., Παραμυθιώτης Δ.

  1. Λοιμώξεις Ουροποιητικού

1

2,5

Γ. Δημητριάδης

  1. Λοιμώξεις Αναπνευστικού

1

2,5

Κιουμής Ι.

  1. Πρόληψη Λοιμώξεων

2

5

Μεταλλίδης Σ., Κιουμής Ι.

Σύνολο

12

30

Γ΄ Εξάμηνο

ECTS

Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

30

Οι σπουδές στο Π.Μ.Σ. ξεκινούν με τα μαθήματα του χειμερινού (Α΄) εξαμήνου στις αρχές Οκτωβρίου. Το χειμερινό εξάμηνο ολοκληρώνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και ακολουθεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Το εαρινό (Β΄) εξάμηνο αρχίζει στα μέσα Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου και ακολουθεί η εξεταστική του εαρινού εξαμήνου. Το χειμερινό (Γ΄) εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους αρχίζει στις αρχές Οκτωβρίου. Η εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών θα γίνεται κατά το Δ΄ εξάμηνο από τα μέσα Φεβρουαρίου και θα ολοκληρώνεται έως τις 30 Ιουνίου εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Την τελευταία εβδομάδα του Α΄ και Β΄ και Γ΄ εξαμήνου διενεργούνται οι εξετάσεις των αντίστοιχων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει κάθε εξάμηνο όλα τα μαθήματα. Η διδασκαλία των μαθημάτων συνίσταται στην παρουσίαση σε βάθος ειδικών θεμάτων του γνωστικού πεδίου, είτε με ανάπτυξη από τον διδάσκοντα/διδάσκουσα, είτε με τη μορφή διαλογικής συζήτησης, είτε με την εκπόνηση εργασιών, είτε με την ανάπτυξη ερευνητικής εργασίας ή/και με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ή τρόπο, που μπορεί κατά την κρίση του διδάσκοντα να συμβάλει καλύτερα στην απόκτηση επιστημονικής γνώσης και να βοηθήσει τον φοιτητή και τη φοιτήτρια στη μάθηση. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. οφείλουν να συμμετέχουν ανελλιπώς στο πρόγραμμα. Εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη φυσική τους παρουσία στο μάθημα, δίνεται η δυνατότητα απουσιών κατ’ ανώτατο 20% των διδακτικών ωρών διδασκαλίας του μαθήματος. Η αναπλήρωση του μαθήματος μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική παρακολούθηση του μαθήματος/διάλεξης ή εφόσον το επιθυμεί ο/η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια, μπορεί να το αναπληρώσει με παρακολούθηση του μαθήματος σε επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ιδιαίτερες διοικητικές διαδικασίες.
Η διπλωματική εργασία μπορεί να είναι ερευνητική ή συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει αναλυτική έκθεση του τρόπου επιλογής των συγκεκριμένων βιβλιογραφικών αναφορών καθώς και διατύπωση συγκεκριμένου ερευνητικού ερωτήματος με βάση της αναγνώρισης ύπαρξης κενού στην βιβλιογραφία. Η διάρθρωση της εργασίας θα είναι η ακόλουθη: περίληψη, εισαγωγή, μεθοδολογία και υλικό, αποτελέσματα, συζήτηση, συμπέρασμα. Θα ενθαρρύνεται η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας στην αγγλική γλώσσα για να υπάρχει η δυνατότητα προώθησής της για δημοσίευση σε ξενόγλωσσο επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
Συστηματική μελέτη ανασκόπησης: Περιλαμβάνει την ανασκόπηση ενός θέματος της βιβλιογραφίας. Οι εργασίες αυτές δίνονται σε φοιτητές που δεν επιθυμούν να εξελιχθούν σε υποψήφιους διδάκτορες. Το σύνολο της εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 50 σελίδες συμπεριλαμβανομένων των βιβλιογραφικών παραπομπών. Ενθαρρύνεται η υποβολή της εργασίας προς δημοσίευση σε Ελληνικό ή ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό.
Ερευνητική διπλωματική εργασία: Οι εργασίες αυτές δίνονται προς εκπόνηση σε φοιτητές που επιθυμούν να εξελιχθούν σε υποψήφιους διδάκτορες. Οι φοιτητές συνεργάζονται για την ολοκλήρωση μίας ερευνητικής προσπάθειας (βασικής, πειραματικής ή κλινικής έρευνας) υπό την επίβλεψη ενός εκ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής ή των λοιπών διδασκόντων. Σκοπός είναι να εκπονηθεί μία ερευνητική εργασία η οποία θα δημοσιευθεί σε ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό στην οποία τα ονόματα των φοιτητών θα φέρονται στη σειρά των συγγραφέων. Το σύνολο της εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 50 σελίδες συμπεριλαμβανομένων των βιβλιογραφικών παραπομπών και απαρτίζεται από ένα αρχικό γενικό μέρος ως 20 σελίδες και ένα ειδικό μέρος.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής, που πέτυχε σε όλες τις εξετάσεις των μαθημάτων και αξιολογήθηκε επιτυχώς στην παρουσίαση της διπλωματικής του εργασίας λαμβάνει το Δ.Μ.Σ. στις «Χειρουργικές Λοιμώξεις – Διάγνωση – Θεραπεία – Πρόληψη».
Ο βαθμός του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) προκύπτει από τον σταθμικό μέσο όρο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (η στάθμιση γίνεται από τις πιστωτικές μονάδες των μαθημάτων και της ΜΔΕ) και υπολογίζεται, με ακρίβεια δεύτερου δεκαδικού ψηφίου, με τον ακόλουθο τρόπο: O βαθμός κάθε μαθήματος και της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (όπου προβλέπεται), πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων (ECTS) και το άθροισμα των γινομένων διαιρείται με τον ελάχιστο αριθμό πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του Δ.Μ.Σ.

βαθμός Μ.Δ.Ε. = άθροισμα γινομένων (βαθμού κάθε μαθήματος x αντίστοιχα ECTS κάθε μαθήματος) + (βαθμός μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας x ECTS)
90

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βασίλειος Παπαζίωγας (papaziog@auth.gr)
Διευθυντής της Συντονιστικής Επιτροπής
O χειρουργός Βασίλης Θ. Παπαζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Το 1988 εισήχθη με πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., από όπου αποφοίτησε το 1994 με βαθμό «άριστα, 9,23», πρωτεύοντας στο έτος του.
Ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στη Β΄ Χειρουργική Κλινική του Α.Π.Θ., και τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου του Μονάχου ως υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (Chirurgische Klinik der TU Munchen, Klinikum rechts der Isar). Το 2000 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Α.Π.Θ.με βαθμό «άριστα», ενώ το 2003 διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου.
Εξειδικεύτηκε στην χειρουργική ογκολογία (Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Μονάχου και Χαϊδελβέργης) καθώς και στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική (Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Βρυξελλών και Μπορντώ Γαλλίας).
Από το 2001 υπηρετεί στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., αρχικά ως λέκτορας (2001-2007), στη συνέχεια ως επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής (2008-2014) ως Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής (2014-2018) και στη συνέχεια ως Καθηγητής Χειρουργικής (2018).
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο βιβλίων και πάνω από 270 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 70 ομιλίες σχετικές με την εξειδίκευσή του.

Ιωάννης Κουτελιδάκης ( iokoutel@auth.gr )
Αναπληρωτής Διευθυντής Συντονιστικής Επιτροπής
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Fellow of the European Board of Surgery-Endocrine Surgery, Examiner of the European Board of Surgery-Endocrine Surgery Unit, Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας από το 2017 και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων της οποίας τη διετία 2018-19 διετέλεσε Πρόεδρος. Είναι Fellow of the American College of Surgeons, της American Association of Endocrine Surgeons και της International Association of Endocrine Surgeons. Έχει 100 δημοσιευσεις σε ξενόγλωσσα peer-reviewed διεθνή περιοδικά με περισσότερες από 1000 ετεροαναφορές και 22 h-index. Είναι reviewer σε πολλά διεθνή περιοδικά.

Απόστολος Καμπαρούδης (akamparo@auth.gr)
Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Γεώργιος Ζαχαριουδάκης (zachsgr@auth.gr)
Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

Γρηγόριος Χατζημαυρουδής, (gchatzim@auth.gr)
Μέλος Συντονιστικής Επιτροπής

ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης, PhD, MD

Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων,
Διευθυντής Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Λοιμωξιολογία»
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιατρική Σχολή egiamarel@med.uoa.gr

Ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιούνιο 1994 ενώ έλαβε τον τίτλο του διδάκτορος το Φεβρουάριο 1998. Είναι παθολόγος και έχει εξειδικευτεί στην Ανοσολογία των Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας.
Είναι υπεύθυνος του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσολογίας των Λοιμώξεων και του Τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου Ανοσολογίας των Λοιμώξεων της Δ΄Παθολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ. Παράλληλα είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Λοιμωξιολογία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2006 είναι συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr). Κατά τα έτη 2012 και 2013 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιένα Γερμανίας. Από τον Ιούλιο 2018 είναι Τακτικός Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στη Δ΄Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παθογένεια και στην ανοσοθεραπεία της σήψης και στην παθοβιολογία και στην ανοσοθεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας. Για το ερευνητικό του έργο τιμήθηκε το 2009 με το Young Investigator Research Award από την European Society for Clinical Microbiology and Infectious Diseases. Έχει 384 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά πειροδικά με 16.021 αναφορές και δείκτη-h 64. Έχει λάβει 38 βραβεία για τις εργασίες του σε συνέδρια της ημεδαπής και 12 βραβεία σε συνέδρια της αλλοδαπής.
Είναι Πρόεδρος της European Shock Society και του European Sepsis Alliance.

Ιωάννης Γαλάνης (galanis@auth.gr)

Γρηγόριος Χατζημαυρουδής (gchatzim@auth.gr)

Ιωάννης Μαντζώρος (imantzoros@auth.gr)

Ιωάννης Κιουμής (ikioumis@auth.gr)

Συμεών Μεταλλίδης (symeonam@auth.gr)

Μαρία Εξηντάρη (mexidari@auth.gr)

Γεώργιος Δημόπουλος

Ο Kαθηγητής Γεώργιος Θ. Δημόπουλος αποφοίτησε από την Ιωνίδειο Σχολή Πειραιώς το 1980 και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Εκπαιδεύτηκε στην Πνευμονολογία, στην 8η Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ” και στην Εντατική Θεραπεία στη Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Νοσ. “ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ”. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμά του με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Εργάστηκε ως Επιμελητής του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ) του ΓΝΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ” απο το 1996 έως το 2006 και ακολούθως διορίστηκε ως Λέκτορας Εντατικής Θεραπείας στη Β΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ERASME του UNIVERSITE LIBRE DE BRUXELLES απο το 1999 έως το 2001 όπου το τελευταίο έτος είχε έμμισθη θέση πανεπιστημιακού υποτρόφου με κλινικά και ερευνητικά καθήκοντα. Απο το 2015 με απόφαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει παράλληλη απασχόληση στη Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του ΓΝΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ” με κλινικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά καθήκοντα.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Δημόπουλος είναι μέλος σε πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, είναι σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) 35 διεθνών ιατρικών περιοδικών και Μέλος Διαρκούς Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) 8 διεθνών ιατρικών περιοδικών. Είναι Συντάκτης 1 Διεθνούς Ιατρικού Τόμου και συγγραφέας σε πάνω απο 260 Ελληνικές και Διεθνείς δημοσιεύσεις με πάνω από 3000 βιβλιογραφικές αναφορές.
Απο το 2006 έως το 2014 διετέλεσε εκλεγμένος πρόεδρος του τμήματος λοιμώξεων της Ευρωπαικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ESICM) και της Ευρωπαικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) ενω απο το 2012 αποτελεί μόνιμο μέλος -σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε θέματα πανδημιών/ γρίπης/εμβολίων.

Μιχάλης Καρανίκας
Ο γενικός χειρουργός Dr. Μιχαήλ Απ. Καρανίκας MD, MSc, PhD είναι Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος, στο τμήμα Γενικής Σπλαγχνικής και Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χαϊδελβέργης (Universitätsklinikum Heidelberg Klinik für Allgemein-, Viszeral- und Transplantationschirurgie). Επίσης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ενδοκρινική Χειρουργική (Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδούς).
Το επιστημονικό του έργο είναι πλούσιο και περιλαμβάνει, πέρα από την καθημερινή εκπαίδευση ειδικευόμενων και φοιτητών στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Δ.Π.Θ., τη συμμετοχή σε περισσότερα από 100 συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με 95 ανακοινωμένες εργασίες, καθώς και την πραγματοποίηση περισσότερων από 20 εισηγήσεων σε Στρογγυλές Τράπεζες.
Επιπλέον, ο γενικός χειρουργός Dr. Μιχαήλ Απ. Καρανίκας έχει συμμετάσχει σε πλήθος κλινικών μελετών, είναι reviewer σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει δημοσιεύσει 28 εργασίες σε διεθνή περιοδικά, που περιλαμβάνονται στο Pubmed και στο Scopus.
Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Παρεντερικής και Εντερικής Διατροφής.

Σε συνέχεια απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα μαθήματα του Α’ εξαμήνου θα διδαχθούν διαδικτυακά.